01.04.2014

Toegankelijkheid van openbaar vervoer: Kans of bedreiging?


Op 24 maart 2014 publiceerde KpVV het artikel: 'Toegankelijkheid van openbaar vervoer: kans of bedreiging?' Een interessant artikel, waarin duidelijk de voor- en nadelen van toegankelijk vervoer worden uitgelegd.

"In de nieuwe Wmo (2015) en de kanteling van de Wmo gaat vooral om zelfredzaamheid. Alleen indien het niet anders kan, komen speciale voorzieningen als contractvervoer aan de orde." 

 

De kanteling leidt ertoe dat gemeenten anders moeten gaan denken. Tot nu toe is het bij veel gemeenten zo dat een cliënt wel of geen Regiotaxi krijgt toegekend. En als de cliënt dan een Regiotaxi pas heeft, mag deze in veel gevallen hier onbeperkt mee reizen. Het gevolg is dat de cliënt de Regiotaxi ook gaat gebruiken voor vervoersbewegingen die misschien wel heel goed met het openbaar vervoer te maken zijn. Maar waarom kunnen deze twee niet gecombineerd worden? Waarom vertrekt een gemeente niet alleen voor de 'moeilijkere' vervoersbewegingen Regiotaxi en kan de cliënt voor de 'makkelijke' vervoersbewegingen prima gebruik maken van het openbaar vervoer. 

De webbased-applicatie WMO en OV ondersteunt een Wmo-consulent bij het bieden van een passende vervoersvoorziening door te toetsen of het OV voor de cliënt haalbaar is. Dit stimuleert het OV, waardoor deze als algemene voorziening beter tot zijn recht komt en afbreuk wordt tegengegaan. WMO en OV, realiseert voor gemeenten, een kostenbesparing op de Regiotaxi en het betrekt cliënten meer bij de maatschappij. Het heeft tevens een positief effect op de rentabiliteit van de investeringen van de provinciale overheid en de vervoersbedrijven op de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. 

Naast de applicatie heeft PTRM ook een training openbaar vervoer voor Wmo-consulenten ontwikkeld. Tijdens deze training worden Wmo-consulenten bewust van de (on)mogelijkheden van het openbaar vervoer en alles wat erbij komt kijken. Hierdoor kunnen zij de cliënt goed informeren en verlaagd dit een van de bedreigingen die het KpVV in zijn artikel benoemd.