31.03.2014

Leerlingenvervoer in Nederland


In opdracht van het ministerie van OCW heeft Oberon & Sardes onderzoek gedaan naar het leerlingenvervoer in Nederland in 2013. De onderzoeksresultaten zijn in maart 2014 gepubliceerd. 

Een paar feiten:

  • 79.000 leerlingen maken in Nederland gebruik van het leerlingenvervoer.
  • Dit kostte de gemeenten in totaal €230.000.000,-. 
  • Maar liefst 80% van deze leerlingen maakt gebruik van het aangepast vervoer. Slechts 20% maakt gebruik van het openbaar vervoer of eigen vervoer. 

Wat vooral schrikbarend is, is dat veel gemeenten geen goede uitsplitsing konden maken m.b.t. onderwijssoort, vervoersreden, afstand e.d. omdat zij niet beschikken over een betrouwbare registratie. Ook de cluster indeling binnen het (voorgezet) speciaal onderwijs (zowel qua aantal als voor de kosten) blijkt erg lastig te zijn

Als men het leerlingenvervoer goed wilt beheren, zal een gemeente hiervoor een degelijk registratiesysteem moeten gaan gebruiken. Excel-lijsten schieten veelal te kort. Zou het mogelijk zijn om een leerling met het openbaar vervoer te laten reizen? Naar welke scholen reizen de leerlingen? Is dit wel de dichtsbijzijnde toegankelijke school?

Allemaal vragen waarop Vervoersmanagement Online antwoord op kan geven. 

Om het hele onderzoek te lezen, klik op de onderstaande link. Mocht u eens een goed gesprek willen hebben over het beheren van uw leerlingenvervoer, neem gerust contact met ons op.